Op de dienst neurologie kan je terecht met slaapproblemen, zowel door een gebrek aan slaap als overdreven slaperigheid of vermoeidheid.

Voor de diagnose van slapeloosheid of insomnie wordt vooral beroep gedaan op de slaapanamnese (beschrijving)  en slaapdagboeken.

De behandeling kan met geneesmiddelen zijn, als het gaat over een kortere periode. Voor langeretermijnbehandeling wordt meestal beroep  gedaan op een kinesist of psycholoog voor aangepaste relaxatie- of gedragstraining.

Bij overdreven slaperigheid wordt vaak  een polysomnografie uitgevoerd, het zogenaamde slaaponderzoek, waarbij je een nacht in het ziekhuis verblijft, waarbij de hoeveelheid en soort slaap wordt gemeten, maar ook het ademhalings- en hartritme, zuurstofconcentratie, snurkgeluiden en bewegingen van romp en benen.

Hiermee kunnen ademhalingsgeralateerde slaapstoornissen, zoals bvb. een slaapapneusyndroom of snurken worden gedetecteerd. De behandeling van deze ziekten gebeurt in samenwerking met de longarten en neus-keel-oor-artsen.

Overdreven veel ontwaken door teveel bewegen tijdens de slaap kan hiermee ook worden vastgesteld, zoals bij een periodic limb movements of sleep syndrome (al dan niet in combinatie met een rusteloze benensyndroom in wakkere toestand).

Aandoeningen met  overdreven slaperigheid of slaapaanvallen, zoals bij narcolepsie worden meestal medicamenteus worden behandeld.

In de slaapkliniek worden ook stoornissen van de biologische  klok vastgesteld en behandeld. Dit kan op basis van een inwendige verstoring van het bioritme, maar ook tengevolge van ploegenwerk en jetlag.

Slaapafwijkingen berustend op abnormale gedragingen tijdens de slaap (parasomnieen), zoals slaapwandelen, ritmische bewegingen, tandenknarsen hebben meestal geen andere behandeling nodig dan een correcte slaaphygiene, wat wordt uitgelegd en aangeleerd.

Binnen onze dienst houdt vooral Dr. Annick Verstappen zich bezig met slaapstoornissen. Het slaaponderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de dienst longziektes.